Etusivu

Kolmiosaisen kokonaisuuden viimeinen osa, VÄRIT, voitti sekä Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon että Nihil Interit -runoyhdistyksen jakaman runouspalkinnon 2017.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kalevi_J%C3%A4ntin_palkinto

https://nihilinterit.wordpress.com/2017/10/06/nihil-interit-runouspalkinnot-maria-matinmikolle-ja-aki-salmelalle/

Suomalaisten kirjastojen kirjallisuusverkkopalvelu Kirjasampo valitsi teoksen vuoden 2017 kirjaksi.

www.kirjasampo.fi/today 

varit_simulaatio

 

Essee runouslehti Tuli & Savussa, nro. 90, lokakuu 2017. Kirjoittaja: Paavo Manninen.

 

Haastattelu kirjallisuuslehti Parnassossa 2/2017. Kirjoittaja: Virpi Alanen.

 

Maria Matinmikko (s. 1983 Oulu) on Helsingissä asuva runoilija ja prosaisti. Hänen esikoisteoksensa Valkoinen julkaistiin maaliskuussa 2012 ntamon kustantamana. (Kirja voitti vuoden 2012 Tanssiva karhu -palkinnon ja se oli ehdokkaana Helsingin Sanomien esikoiskirjakilpailussa. Tanssiva karhu on Yleisradion jakama palkinto vuoden parhaalle runoteokselle.) Kolmiosaisen kokonaisuuden toinen osa Musta ilmestyi marraskuussa 2013 Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran (MKS) julkaisemana. Kolmas osa Värit julkaistiin helmikuussa 2017 Kustannusosakeyhtiö Siltalan kustantamana.

”Maria Matinmikko on hankala kirjailija. Hän ei pysy perinteisissä muodoissa, ei alistu analyysiin millä tahansa ehdoin eikä suostu kompromisseihin. Lukijalta vaaditaan jonkin verran viitseliäisyyttä ja taustatietoja, mutta palkintokin on melkoinen. (–) Mustuus palaa tiedostamattomaan ja luontoon, se on elämän kiertokulun konkreettinen, maahan juurensa työntävä ja siitä voimansa saava osa.”      – Mikko Nortela, Kirjallisuuskritiikin verkkolehti Kiiltomato

Maria oli mukana myös Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran julkaisemassa Ihmiskokeita. Proseduraalinen kollektiiviromaani –teossarjassa. ”Mahdollisuudet, joista MKS on kiinnostunut, eivät koske vain teosten ja tekstien muotoja ja keinoja vaan yhtä lailla lajityyppejä, teemoja, kirjallisia interventioita ja yhteisöjä. Toisin tekeminen voi kohdistua myös kirjallisuuden julkaisemiseen ja kuluttamiseen liittyviin tottumuksiin ja uskomuksiin.” http://mahdollisenkirjallisuudenseura.tumblr.com/esittely

Maria Matinmikko on valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta ja butotanssijaksi Tanskan Nordic School of Butoh’sta. Hän on työskennellyt kirjakaupassa, taidemuseossa, taidegalleriassa, pitseriassa, baarissa, postissa, kehitysvammaisten hoitolaitoksessa, saattohoitolassa ja henkilökohtaisena avustajana. Kirjoittamista hän on opiskellut Oriveden Opistossa vuoden kestävässä sanataiteen ohjelmassa, Kallion ilmaisutaidon lukiossa kirjallisen ilmaisun laajassa oppiaineessa ja Oulu-opistossa.

Matinmikko on Nuoren Voiman Liiton hallituksen varapuheenjohtaja ja kuuluu Suomen Kirjailijaliittoon, Mahdollisen Kirjallisuuden Seuraan, ntamon asiantuntijaraatiin, TanssiAreenan hallitukseen ja oli Eeva-Liisa Manner -seuran hallituksen jäsen (2013-2018).

Kuva: Uwa Iduozee.

Mainokset