LYHYESTI
Maria Matinmikko (s. 1983 Oulu) on Helsingissä asuva runoilija ja prosaisti. Hänen esikoisteoksensa VALKOINEN julkaistiin maaliskuussa 2012 (ntamo). Teos voitti Yleisradion Tanssiva karhu -runouspalkinnon ensimmäisenä kilpailussa palkittuna esikoisteoksena. Valkoinen oli myös ehdolla Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon saajaksi. Kolmiosaisen kokonaisuuden toinen osa MUSTA ilmestyi marraskuussa 2013 (Mahdollisen Kirjallisuuden Seura). Kolmas osa VÄRIT julkaistiin helmikuussa 2017 (Siltala). Teos voitti Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon, runoyhdistys Nihil Interitin jakaman palkinnon ja suomalaisten kirjastojen kirjallisuusverkkopalvelu Kirjasampo valitsi teoksen Värit vuoden 2017 kirjaksi. Runoromaani KOLKKA julkaistiin helmikuussa 2020 (Siltala) ja se oli ehdolla Runeberg-palkinnon saajaksi ns. pitkällä listalla.
Maria Matinmikko on yksi Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran julkaiseman Ihmiskokeita -kollektiiviromaanin (2016) neljästätoista kirjoittajasta. Ohjelmoidun, menetelmällisen, yhä täydentyvän digitaalisen proosateoksen Lähes tunnistamaton mahdollisuus menettää (2018) hän on kirjoittanut Markku Eskelisen kanssa. Teos on luettavissa osoitteessa http://nokturno.fi/poem/lahes-tunnistamaton-mahdollisuus-menettaa
Maria Matinmikko on valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineenaan estetiikka. Kirjoittamista hän on opiskellut Oriveden Opistossa vuoden kestävässä sanataiteen ohjelmassa, Kallion ilmaisutaidon lukiossa kirjallisen ilmaisun laajassa oppiaineessa ja Oulu-opistossa. Hän harrastaa valokuvausta ja butotanssia. Hän on työskennellyt museossa, taidegalleriassa, saattohoitolassa, postissa, henkilökohtaisena avustajana, kirjakaupassa ja kehitysvammaisten hoitolaitoksessa.
Matinmikko on Nuoren Voiman Liiton hallituksen jäsen ja kuuluu Suomen Kirjailijaliittoon, Mahdollisen Kirjallisuuden Seuraan, TanssiAreenan hallitukseen ja oli Eeva-Liisa Manner -seuran hallituksen jäsen (2013-2018).
POIMINTOJA
Haastattelu Voima-lehdessä 8/2019 lokakuu. Kirjoittaja: Mika Pekkola. Kuvat: Hanna Linnove.
”Kieli yhteiskunnalliselle unelmoinnille”
Kritiikki kirjallisuuslehti Lumoojassa 1-2/2019. Kirjoittaja: Riikka Kujanen.
Kritiikki Käkriäisessä 2/2019, jota julkaisee Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden opiskelijoiden ainejärjestö Putkinotko. Kirjoittaja: Lydia Lehtola.
”Toisinkuvittelun tiheä puutarha”
Essee runouslehti Tuli & Savussa, nro. 90, lokakuu 2017. Kirjoittaja: Paavo Manninen.
Haastattelu kirjallisuuslehti Parnassossa 2/2017. Kirjoittaja: Virpi Alanen. Kuva: Mira Kakko.